Kontakt

Konjunkturudvikling

Beskæftigelse og vækst går hånd i hånd – eller hvad?

Aktiviteten i dansk økonomi og beskæftigelsen er gået fra hinanden, særligt når man tager højde for medicinalindustriens vilde vækst. Det er værd at være opmærksom på, da produktiviteten har drevet den danske velstand.

Aktiviteten i dansk økonomi er gået tilbage to kvartaler i træk. Uden medicinalindustrien er den endda faldet siden midten af 2022. Alligevel er beskæftigelsen steget og steget. Det skyldes forsyningssektoren, hvor aktiviteten er blevet mindsket markant siden 2021.

Dansk økonomi er lige nu i en teknisk recession (to kvartaler i træk med negativ vækst). Samtidig har lønmodtagerbeskæftigelsen slået rekord på rekord. Det har fået mange til at undre sig over, hvad der egentlig foregår.

Dansk økonomi er blevet mindre homogen de seneste år. Derfor er man nødt til at kigge lidt dybere i de forskellige dele af økonomien for helt at forstå, hvad der sker. Det har vi i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd gjort i en ny analyse.

Dansk økonomi er lige nu i en teknisk recession. Samtidig har lønmodtagerbeskæftigelsen slået rekord på rekord. Det har fået mange til at undre sig over, hvad der egentlig foregår.
Cheføkonom Sofie Holme Andersen

Der er særligt to brancher, der stikker ud:

  • Først: medicinalindustrien. Medicinalindustrien har haft nogle rigtig gode år, blandt andet som følge af Novo Nordisk og deres succes med lægemidlet Wegovy. Det har øget indtjeningen, aktiviteten og beskæftigelsen i medicinalindustrien.
  • Dernæst: forsyningssektoren. Her blev værditilvæksten, som er den, der tæller med i BNP, mere end halveret i løbet af energikrisen. Samtidig steg beskæftigelsen, muligvis som følge af flere energihandlere, muligvis som følge af en øget produktion af vedvarende energi.

Fjerner vi medicinalindustrien og forsyningssektoren fra den private sektor, står vi tilbage med størstedelen af den private økonomi. Her er billedet et lidt andet. Beskæftigelsen er stadig steget, men i et langsommere tempo. Men beskæftigelsesudviklingen er langt bedre i tråd med udviklingen i værditilvæksten – altså aktiviteten i den private del af økonomien uden medicinalindustrien og forsyningssektoren.

Vi kan langt hen ad vejen forklare de forskellige udviklinger i økonomiens aktivitet og beskæftigelsen med særlige begivenheder, der henfører til medicinalindustrien og forsyningssektoren.

Men når aktiviteten og beskæftigelsen i grove træk har fulgt hinanden, betyder det, at produktiviteten har stået stille. De seneste tal fra Danmarks Statistik viser endda, at produktiviteten faldt i de private tjenesteydende erhverv i 2022. Det skyldes færre bygninger, maskiner med videre. For eksempel kan man godt ansætte flere medarbejdere på kaffebaren, men hvis de ikke får flere kaffemaskiner og kasseapparater, så kan produktiviteten per medarbejder falde, fordi de ikke kan servere flere kopper kaffe.

Vi kan langt hen ad vejen forklare de forskellige udviklinger i økonomiens aktivitet og beskæftigelsen med særlige begivenheder, der henfører til medicinalindustrien og forsyningssektoren
Cheføkonom Sofie Holme Andersen

Det er vigtigt at være opmærksom på forskelle i udviklingen mellem aktivitet og beskæftigelse. For det første fordi det kan være første tegn på en vending i økonomien. Beskæftigelsen vil normalt følge aktiviteten nedad, selvom det kan tage lidt længere tid. For det andet er det tegn på en svag eller negativ udvikling i produktiviteten. Da det er produktiviteten, der har drevet velstanden i Danmark, er det vigtigt at have fokus på, om den falder og hvorfor.

Medicinalindustrien og forsyningssektoren kan forklare, hvordan beskæftigelsen og aktiviteten har udviklet sig – men ikke hvorfor produktiviteten er gået i stå.