Kontakt

Arbejdsudbud

Bedre arbejdsmiljø øger arbejdsudbuddet, så det batter

På det seneste har flere undersøgelser peget på store potentialer i at fokusere på arbejdsmiljø, når vi taler om at øge arbejdsudbuddet.

Virksomhederne og deres brancheorganisationer har længe være alarmistiske. 

Selvom det økonomiske opsving nu efterhånden har et årti på bagen og beskæftigelsen har nået helt nye rekordhøjder, uden at det kan tilskrives reformermener de til stadighed, at der er brug for arbejdsudbudsreformer. 

Samtidig kan Cepos ikke se en vej frem for sig uden at sænkelse af skatter, afskaffelse af folks tilbagetrækningsmuligheder og forringelser af dagpengene.

Paradigmet er grundfæstet på Christiansborg eksemplificeret i regeringsgrundlaget. Arbejdskraft er den nye valuta i dansk politik, og SVM-regeringen har sat sig et mål om at øge arbejdsudbuddet med 45.000 fuldtidspersoner gennem reformer frem mod 2030.

Symptomatisk for tiden er der i regeringens reformprogram et stort fokus på skattelempelser – blandt andet på arbejdsindkomster og til milliardærarvinger – mens for eksempel ordet ”arbejdsmiljø” kun er nævnt én gang.

Det tyder på, at potentialet i at forbedre arbejdsmiljøet er overset.

Arbejdskraft er den nye valuta i dansk politik, og SVM-regeringen har sat sig et mål om at øge arbejdsudbuddet med 45.000 fuldtidspersoner gennem reformer frem mod 2030
Direktør Lars Andersen

På det seneste har flere analyser vist, at der ellers er meget at hente ved at tænke i bedre arbejdsmiljø, stressbekæmpelse og mere fleksibilitet.

Først og fremmest har vi i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd fundet ud, at hver fjerde lønmodtager med et fysisk hårdt arbejdsmiljø rammes af langvarige sygemeldinger. Figuren viser, at det er langt højere end blandt lønmodtagere, der ikke har et fysisk hårdt arbejdsmiljø. 

Figur

Faktisk er vi i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ret chokerede over tallet, og det bør virkelig tages alvorligt af politikerne og arbejdsmarkedets parter, herunder ledere og ejere i virksomhederne.

Sygdom er selvsagt ulykkeligt for den enkelte, og når mange sygemelder sig, er det også dyrt for samfundet, der taber skatteindtægter, mens udgifterne til sygedagpenge øges.

Virksomhederne har et stort ansvar. Og egentlig burde de selv kunne se det økonomiske potentiale i at investere i bedre arbejdsmiljø, der for eksempel mindsker stress.

For det andet viser en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) nemlig, at der hvert år går 61,9 millioner arbejdstimer tabt i form af sygefravær på grund af stress i Danmark. Det svarer til 37.000 fuldtidspersoner.

Heldigvis anerkender en organisation som Dansk Industri problemet og peger på, at ”virksomhedens ledelse skal skabe gode rammer for arbejdet, der kan sikre, at medarbejderne ikke overbelastes”.

Et tredje konkret sted at sætte ind er blandt seniorerne. I takt med at pensionsalderen stiger er det helt centralt, at virksomhedslederne går forrest med at skrue lønmodtagernes arbejdsliv sammen på en måde, hvor sundhed, trivsel og motivation er i top helt op i senioralderen.

Overordnet viser rapporten, at flere seniorer gerne vil blive på arbejdsmarkedet, men at det kan kræve mere fleksible arbejdstider
Direktør Lars Andersen

En ny rapport fra NFA, der blev udgivet i sidste uge, bringer nogle interessante resultater med sig. Overordnet viser rapporten, at flere seniorer gerne vil blive på arbejdsmarkedet, men at det kan kræve mere fleksible arbejdstider.

For eksempel svarer hver tredje senior i undersøgelsen, at de gerne ville arbejde til en højere alder, end de ellers havde forestillet sig, hvis der var mulighed for længere ferier, og næsten halvdelen ville fortsætte arbejdslivet længere end planlagt, hvis der var mulighed for flere seniordage.

Jeg håber at de nævnte bidrag til at øge arbejdsudbuddet får et større fokus hos politikere og arbejdsgivere, end det vi ser i dag. Det er selvfølgelig mere komplekst end at ændre en skattesats eller fjerne rettigheder. Heldigvis er historien fuld af eksempler på, at vi kan løse komplekse problemer, hvis vi vil.

Læs også

Illustration af stress
Arbejdsmiljø

Arbejdsrelateret stress sænker det effektive arbejdsudbud med 55.600 fuldtidsbeskæftigede, hvilket fører til et årligt velstandstab (BNP) på næsten 55 mia. kr. Velstandstabet kommer af to årsager...